E-commerce, wat betekend het?

Je bent hier:

E-commerce is een term die is overgewaaid uit de Engelse taal. Net als bij e-mail en ebook staat de E voor elektronisch. Commerce betekend handel. De term E-commerce kan gebruikt worden voor alle online handel, zoals een webshop.

Alles wat je online koopt valt onder deze term, dus ook loterijen en cryptocurrency. Binnen deze online handelsvorm word dan ook vaak onderscheidt gemaakt tussen 3 soorten. Namelijk:

– Business-to-consumer(B2C)
– Business-to-business(B2B)
– Consumer-to-consumer(C2C)

Business-to-consumerĀ E-commerce

B2C E-commerce is de meest bekende vorm van online handel. Het zijn de grote spelers, zoals bol.com en amazon, maar ook kleinere webshops vallen hier onder. Het is dus gericht naar consumenten. Je verkoopt je product in deze vorm gelijk aan de eindgebruiker en niet aan een tussenhandelaar.

Business-to-business E-commerce

B2B E-commerce omvat alle handel tussen bedrijf die online plaatsvindt. Denk hierbij aan online groothandelaren. Bij deze handelsvorm worden vaak veel grotere bedragen gemoeid en er hangen dan ook hele andere regels aan vast. Wellicht dat door deze reden deze variantĀ  minder vaak in de spotlights komt te staan als de twee andere varianten.

Consumer-to-consumer

De makkelijkste variant om zelf aan mee te doen is consumer-to-consumer. Hier verkopen consumenten hun eigen gebruikte spullen aan andere consumenten, via bijvoorbeeld marktplaats. Platforms zoals Vinted maken het tegenwoordig steeds makkelijker om ook kleding online te verkopen zonder tussen handelaar.