fbpx

Marketing funnel KPIs

Je bent hier:

Wat zijn KPIs?

KPI staat voor key performance indicator. In het Nederlands kan dit beschreven worden als een belangrijke prestatie indicator. Het meet dus de prestaties van je marketing funnel. Een belangrijk kenmerk van een KPI, is dat het een onderdeel meet van je marketing funnel. Het moet dus bijdragen aan het eindresultaat van de marketing funnel. In veel geval is dit een verkocht product.

Wat zijn belangrijke marketing funnel KPIs?

Elke fase in de marketing funnel heeft zijn eigen KPIs. Deze KPIs dragen bij aan je bedrijfsdoel. Dit is in veel gevallen simpelweg meer verkochte producten. Hieronder kan je de belangrijkste KPIs vinden per onderdeel in de marketing funnel. Als je meer wilt leren over de marketing funnel? Klik dan hier

See: Advertentievertoningen, Click-trough-rate, Naamsbekendheid, Aantal bloglezers en de Tijd op de website
In deze fase wil je meten hoeveel  nieuwe bezoekers kennis hebben gemaakt met jouw bedrijf. Een goede manier om dit te doen, is om te meten hoeveel mensen er op je website hebben gekeken. Dit kan je doen met Google Analytics.

Think: Click-trough-rate, Whitepaper downloads, inschrijvingen e-mailcursus, unieke bezoekers op een specifieke pagina, Aantal interacties op social-media posts, Tijd op de website/ aantal bekeken pagina’s, offerte aanvragen, aantal contactgegevens
Bij deze fase wil je meten hoeveel mensen dusdanig geïnteresseerd zijn in je bedrijf dat ze vervolg acties nemen, zoals doorklikken naar een tweede pagina. Dit kan je meten door de click-trough-rate te bekijken van je website. Ook dit kan je vinden in Google Analytics

Do: E-commerce verkopen, Return-on-ad-spent, Winst, Winkelwagen verlaters, Getekende offertes, Orderwaarde
In deze fase wil je meten hoeveel mensen daadwerkelijk overgaan naar betalende klanten en hoe effectief dit gebeurt. Dit kan je op veel verschillende manieren doen, maar de meest gebruikte manier is de winst die je behaald.

Care: Ratio herhaalaankopen, Aantal reviews, De totale waarde per klant (Totale omzet per klant)
In deze fase wil je meten hoe effectief je bent in het behouden van bestaande klanten. Als je bestaande klanten langer behoud hebben ze namelijk een cumulatief effect met de nieuwe klanten. Zo kan je je bedrijf extra snel laten groeien.

Met deze marketing funnel KPIs zou je bijna elke funnel effectief kunnen managen. De KPIs voor jou bedrijf zouden anders kunnen zijn dan deze lijst. De belangrijkste indicatoren verschillen namelijk per branche. Wel is het zo dat de meeste online marketing funnels deze KPIs kunnen gebruiken.