fbpx

In 2021 draaien ongeveer 42% van alle websites op WordPress. Misschien heb je er al wat over gehoord, maar veel mensen vragen zich nog steeds af; Wat is WordPress nou? Hoe werkt het en wat kan ik met WordPress? Dit allen beantwoorden in de onderstaande tekst.

Wat is WordPress?

WordPress is een zogeheten content management systeem, CMS in het kort. Het is een manier om je content te structureren in de vorm van een website, blog of website. Je kan er dus een website mee bouwen en onderhouden. WordPress zelf is gratis, maar dan gaat het om een hele basis blog. De ware kracht van WordPress is dat het open source is en daarom erg veel thema’s en plug-ins heeft. Wanneer je je wilt onderscheiden als bedrijf is het vaak aan te raden om een maatwerk website te laten maken die handgemaakt is voor jouw bedrijf en doelgroep.

Hoe werkt WordPress?

Hoe WordPress werkt is lastig kort uit te leggen, maar het maakt gebruik van de programmeertaal PHP. Alle content wordt opgeslagen in een MySQL-database. Als gebruiker is het vooral belangrijk om te weten dat het een overzichtelijk CMS systeem is waarmee je met bijna één druk op de knop extra pagina’s, berichten en media kan plaatsen als de website eenmaal gebouwd is. Het is dus relatief makkelijk om content toe te voegen of aan te passen. Ook is het makkelijk om doormiddel van WordPress koppelingen te maken aan programma’s die je kan gebruiken voor je online marketing, zoals Google analytics en ads.

Hoe is WordPress ontstaan?

WordPress is ooit in 2003 gelanceerd als open source software om zonder te programmeren een blog te kunnen maken. Later zijn hier websites en webshops bij gekomen. Tegenwoordig is het een hele community die WordPress verder doorontwikkeld in de vorm van thema’s, plug-ins en nog veel meer. Doordat er zo’n grote community achter zit zijn er bijna oneindige mogelijkheden met wat je er mee kan doen. Dit is dan ook de reden dat de meeste websites hiermee ontwikkeld zijn. Dit zijn er tegenwoordig namelijk al bijna 42%.

Bron: W3CTechs

Wat zijn de voordelen van WordPress?

Content is makkelijk te wijzigen

Door hoe WordPress werkt is het makkelijk om content toe te voegen en te wijzigen. Hierdoor ben je voor kleine wijzigingen niet meer afhankelijk van een website bouwer. Wanneer je wel afhankelijk bent van een website bouwer, zal het veel minder tijd kosten. Veel betalen voor kleine wijzigingen met een complexe urenindicatie met een uitgebreid plan is niet meer van deze tijd. Doordat het makkelijker is om content aan te passen is het makkelijker om je aan te passen aan trends en ontwikkelingen binnen je branche.

Community die doorontwikkeld

Er is een gigantische community die WordPress doorontwikkeld. Nieuwe plug-ins en thema’s die steeds beter en beter aansluiten op de wensen van je klant zijn een groot voordeel van WordPress. Hierdoor is het makkelijker om voorop te lopen dan bij andere CMS-systemen. Het is namelijk een stuk makkelijker om complexe functies toe te voegen aan je website, aangezien dit waarschijnlijk al is gemaakt door iemand anders.

Door de voortdurende ontwikkelingen is je website flexibeler in te richten. Zo gaat de development van je website bijvoorbeeld een stuk sneller. Als de site eenmaal live is, kan je kijken wat werkt en wat niet werkt. Testen bij je doelgroep is een van de belangrijkste taken bij het bouwen van een website en dit begint pas wanneer de website online staat.

Je bent niet afhankelijk

WordPress is een open source software. Het is dus niet van één partij, maar van iedereen. Dit betekend dat je niet afhankelijk bent van één partij. Dit maakt het ook nog eens makkelijker om over te stappen naar een andere website aanbieder voor het onderhoud. Je bent niet meer verplicht om bij je huidige website bouwer te blijven, maar je kan het ook makkelijk door een ander laten doen. Als je dus niet tevreden bent over de service is dit veel makkelijker op te lossen.

Het is namelijk erg belangrijk om goed overweg te kunnen met je website bouwer. Een website bouwer is als het waren een online partner van jouw bedrijf. Als je website bouwer niet flexibel genoeg is of niet genoeg kennis heeft, kan je simpelweg naar een andere.

WordPress koppelingen

Bij complexere websites, maar tegenwoordig ook bij steeds kleinere websites is het belangrijk om ook koppelingen aan externe systemen te kunnen maken. Dit kan bijvoorbeeld een e-mailmarketing tool zijn, een CRM-systeem of data systemen. Doormiddel van de WordPress API is het mogelijk om veel externe systemen te koppelen, vaak zonder veel moeite.

Snel, flexibel en goed te onderhouden

Het is dus makkelijker om content toe te voegen en aan te passen. Hierdoor is het platform erg snel en flexibel. Dit zorgt ervoor dat jouw bedrijf ook veel flexibeler kan zijn. De websites zijn op een modulaire manier opgebouwd, waardoor je altijd kan uitbreiden of dingen aan kan passen. Het is mogelijk om blokken die vaak voorkomen in één wijziging op de hele website aan te passen. Ook is het makkelijk te onderhouden, doordat er veel tools zijn die de snelheid, veiligheid en vindbaarheid van jouw bedrijfswebsite makkelijker maken.

Makkelijker onderscheiden

De meerderheid van de websites gebruikt WordPress. Je zou dus denken dat het hierdoor lastig is om je te onderscheiden tot je concurrentie, maar dit is niet zo. Juist door de enorme community, grote aantal plug-ins en thema’s is het ook mogelijk om een stuk sneller een maatwerk website te laten maken. Dit kan zo complex worden als je zelf wilt. Met een uniek design van een designer in combinatie met de technische skills van een ervaren webdeveloper ben je veel unieker dan je concurrentie.

Waar kan je WordPress voor gebruiken?

Offerte website

Voor Uniek staal hebben we de offerte website ontwikkeld. Na een brainstormsessie hebben we de huisstijl ontwikkeld die past bij wat Uniek staal verkoopt. Een werkelijk Uniek ontwerp speciaal ontwikkeld voor het bedrijf. Voor deze website zijn professionele foto’s gemaakt op locatie, zodat de klant al helemaal warm wordt gemaakt voor de luxe maatwerk stalen bouwwerken. Daarnaast weet de klant precies wat die kan verwachten bij een samenwerking met Uniek staal.

Website project 36
Bekijk case

Webshop

De website van Elektronica voor jou is een webshop waar je allerlei elektronica apparatuur kan bestellen. De grootste focus ligt hierbij op Arduino’s en Rasberry Pi’s. De uitdaging bij deze website was dat ze al een website hadden, maar dat de snelheid, structuur en conversie wilde verhogen met een nieuwe website. Het was hierbij belangrijk om alles goed te structureren door het uitgebreide aanbod. Het resultaat is een goed lopende webshop met een pagespeed van rond de 90, ondanks de vele gebruikte plug-ins.

Website project 19
Bekijk case

Welke bedrijven gebruiken wordpress

Er zijn ook een aantal hele grote bedrijven die gebruik maken van WordPress. Hier onder vind je een aantal internationale en nationale WordPress gebruikers.

Internationale WordPress websites

Nederlandse WordPress websites

Hoe kan jij WordPress gebruiken?

Je kan zelf een WordPress website maken, of laten maken. Welke route je ook kiest, is het handig om te sparren met een WordPress expert. Om indruk te maken is het namelijk erg belangrijk dat je de antwoorden op de volgende vragen weet:

  • Past je content bij de doelgroep van je organisatie? 
  • Scoort je content goed binnen zoekmachines? 
  • Op welke manier verleid je bezoekers om op een later moment nog eens terug te komen?

Een website dient als de fundering van je gehele online aanwezigheid en is dus een belangrijk middel om in contact te komen met je doelgroep.

Laat je informeren door een WordPress expert

Een WordPress website laten maken is een grote stap voor jou en je bedrijf. Het is daarom belangrijk om jezelf goed te laten informeren. Ga in gesprek met een van onze WordPress experts. We kunnen je advies geven tijdens een online of fysieke kennismaking. Klik hier voor een kennismaking.

Kennismaken