fbpx

Funnel conversion rates

Je bent hier:
Marketing funnel voorbeeld

Funnel conversion rates meten hoeveel procent er van het totaal aantal bezoekers uiteindelijk converteert. Een conversie wordt vaak gezien als een verkoop of een offerte aanvraag. Bij een conversie van 5% zal de webshop per 100 bezoekers dus 5 verkopen maken. Als je conversie percentage stijgt, zal je dus ook meer conversies krijgen. Aangezien het aantal bezoekers niet veranderd betaal je nog wel evenveel voor je advertenties. Hoe beter dit percentage, hoe goedkoper je marketingactiviteiten dus worden. Want je betaald dus minder per conversie, maar nog evenveel per bezoeker.

Een conversie hoeft tevens niet alleen een verkoop of offerte aanvraag te zijn, want het is eigenlijk een overkoepelende term. Hierbij werken we met 2 soorten conversies, harde conversies en zachte conversies. Een harde conversie is een conversie die direct bijdraagt aan de omzet. Dit is dus een verkoop of een getekende offerte.

Zachte conversies doen dit niet, maar dragen hier wel aan bij. Een belangrijke conversie is bijvoorbeeld het aantal inschrijvingen op de nieuwsbrief. Via een nieuwsbrief of andere vormen van e-mail marketing kan je je doelgroep namelijk warm stomen voor de volgende koopfase. Het draagt dus indirect wel bij aan de harde conversies. Wil je meer leren over de verschillende koopfases? Lees dan deze blog.

Je berekent je funnel conversion rates met de volgende formule:
Aantal behaalde doelen/Aantal sessies x 100%

Hierbij is het puntje ‘behaalde doelen’ dus de conversie die je wilt meten. Dit deel je door het totaal aantal bezoekers die in aanmerking zijn gekomen met je propositie en doet dit keer 100.

Het meten van deze funnel conversion rates kan je doen doormiddel van analyse tools zoals google analytics. Wij vinden het echter fijn om ook een goed inzicht te hebben op de zachte conversies, aangezien je daar makkelijker op kan sturen en ze allemaal bijdragen aan de harde conversies. Dit doen wij doormiddel van de tool funnelytics, zoals op de foto bovenaan de pagina.